maanantai 22. huhtikuuta 2013

Jutta Urpilaisen lupaukset. Yhteiskuntatakuu.



Jutta Urpilainen lupasi meille tässä taannoin, että yhteiskuntatakuu toisi suomalaisille nuorille työpaikkoja ja koulutusta kolmen kuukauden sisään nuoren valmistuttua koulusta.




Tarkoituksena on 1800-luvun lopun ja seuraavan vuosisadan alun tapaan varastoida nuoriso, poistaa se kaduilta pyörimästä ja harjoittamasta vanhan sanonnan mukaan "pahuutta ja muuta epäilyttävää toimintaa". On vielä toki aikaista lähteä arvioimaan vuoden alusta astuneen yhteiskuntatakuun pidempiaikaisia vaikutuksia, mutta Juha Pusila toteaa seuraavaa HS.fi:n verkkoliitteessä:

"Kehno taloudellinen tilanne ei luo hyvää ympäristöä takuun toteuttamiselle"

Oliko yhteiskuntatakuu siis täysi floppi, emmekö vain näe vaikutuksia vielä? Vaikka takuun voimaanastumisesta on neljä kuukautta, eikö ensimmäisten tulosten pitäisi olla jo näkyvissä niistä nuorista, jotka joulu- ja tammikuussa valmistuivat ammatteihinsa?


Voi olla, että saamme odotella vielä pitkään lupauksien lunastamista ja järkevän mallin rakentamista, mutta sillä välin on hyvä muistaa Henri Salomaan kolumni Metro-lehdestä.

Mikäli meille jää käteen noin 60 000 nuorta aikuista opintopaikkakarsinnan jälkeen, on heillekin ensi syksyksi siis jo löydettävä yhteiskuntatakuun mukaista tekemistä. Mistä sitä sitten löytäisimme, en itse osaa sanoa, mutta varastoon on nämäkin saatava, tulevaisuutta varten nimittäin.
Salomaa ehdottaakin lähtemään ulkomaille opintojaan suorittamaan, olen tässä asiassa samaa mieltä koska olen itsekin lähdössä ensi syksynä Lontooseen aloittamaan opintoja kolmen "välivuoden" jälkeen. Kyllä maailmassa tilaa riittää, ja Eurooppa tarjoaa yhtälailla, ellei jopa parempia mahdollisuuksia eri urakehityksille oman mieltymyksen mukaan. Ulkomailla pelottelu ja opiskelemaan pääsemisen hankaluus on vain iskostettu meihin nuoriin tavalla, jota on vaikea ravistaa pois turkista.

Itse huomasin ulkomaille hakemisen olevan varsin helppoa ja nyt olenkin tiellä kohti Lontoota. Suosittelen muillekin tekemään samoin, koska ainakin toistaiseksi Euroopan Unionin jäsenyys takaa meille yhtäläiset ja tasavertaiset oikeudet jokaisessa muussa jäsenmaassa. Saamme kaiken samaan hintaan, samassa paketissa ja valitsemallamme kiellellä (eli tässä tapauksessa maalla ja muistetaan poislukea suomenkielinen opetus). Tähän vielä kirsikkana kakun päälle 600 euron opintolaina jokaiselle opiskelukuukaudelle ja johan me kaikki jo voimme paremmin! Eikä myöskään pidä unohtaa opintotukea asumistuella höystettynä.

Joten harkitkaa ihmeessä, ette te petä isänmaatanne ja voitte jopa tehdä sille palveluksen, jos se kupissanne painaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti